Cadangan Gajet

Antara yang menjadi pilihan pelajar di China serta cadangan gajet adalah seperti berikut :

  1. Komputer Riba
    • Acer, Dell, Asus, Sony (beli di Malaysia)
(kerana concern kalau beli di China, window system adalah keseluruhannya dalam Bahasa Cina, tidak dapat dialih bahasa, akan memberi kesukaran kepada pelajar yang tidak ada asas bahasa Mandarin)

    • Apple Macbook (dibeli di Malaysia/China)


Bagaimana mahu memilih komputer riba yang terbaik?
Cadangan seringkasnya bagi beginners dari Team AC adalah 

Saiz screen : (kalau suka tengok movie 15-17inch, serius besar) kalau bukan hantu movie, 12inch-14inch adalah saiz selesa yang standard. Sebab makin besar saiz skrin, makin berat laptop tersebut.
CPU             : AMD Radeon™ / Intel i5@i7
Cip               : 1.5GHz keatas. Makin tinggi makin bagus, makin laju
Win              : Window 7/8/10 (makin maju makin rumit, tapi yang rumit lagi bagus)
RAM             : makin besar makin bagus, makin laju 2G / 4G / 8G
Video Card   : 128GB / 256GB (nilai lagi besar lagi bagus)
Ports            : Kalau bleh biar ade lengkap USB 2.0, USB 3.0, earphone & mic, VGA, HDMi, Wifi, Bluetooth, SD Card, Webcam, DVD/CD. (Kalau korang prefer laptop nipis without tempat DVD/CD, ok gak, tapi beli siap-siap portable DVD/CD player)
Bateri           : 12-Cell, lagi banyak lagi tahan.
Berat laptop       : of course lagi ringan lagi bagus. (laptop berat bukan tak bagus, tapi sakit belakang nak bawa)


  1. Telefon Bimbit
    • Apple iPhone (dibeli di Malaysia/China)
      • XiaoMi 4 up, HuaWei Honor up, Lenovo, OPPO N1,Find 7,R5 up (Malaysia/China) (kat China murah tapi sistem dalam bahasa Cina, sesetengah model ade English, sesetengah model takde langsung.)

      1. Kamus Eletronik
        Besta (dibeli di Malaysia) tapi Team AC cadangkan 


        • Cadangan dari kami, better download Application “PLECO” atau “trainchinese” (didownload di Malaysia)  dari app store atau Googleplay siap-siap di telefon masing-masing sebelum fly ke China, lebih mudah dan lebih berguna. (Sila noted GooglePlay diblocked di China, jadi nak download apa-apa application through GooglePlay di China agak rumit, walaupun sometimes boleh gune application VPN, sila tengok post tentang VPN(sila klik), tetapi lembap)


        1. Pakaian Musim Sejuk (China) - murah berganda dan lebih banyak pilihan dari di Malaysia, Team AC mencadangkan belilah winter coat yang seperti plastik diluar, kerana bila salji, tak basah.